Kurumsal Web Site Çözümleri Url Yazılım
E-Ticarete Başlamak İsteyenler İçin Yol Haritası
28 Eylül 2022, Çarşamba
E-Ticarete Başlamak İsteyenler İçin Yol Haritası
İnternetin yaygınlaşması, tüketici davranışlarını büyük ölçüde değiştirmiştir. Deloitte tarafından yapılan bir araştırma tüketicilerin büyük kısmının herhangi bir ürün veya hizmete ihtiyaç duyduklarında ilk olarak internete baktığını gösterir. Bu veri, e-ticaretin kârlı ve gelişen bir iş fikri olduğunu net şekilde ortaya koyar. Detaylı bir plan yaparak ürünlerinizi internet üzerinden satabilir ve markanızın geniş kitlelere ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
E-Ticarete Başlamak İsteyenler İçin Yol Haritası

Sıfırdan e-ticarete başlamak için gelişmiş bir operasyon süreci gerekir. Söz konusu süreç, ödeme sistemlerinin entegrasyonundan resmî şirket kuruluşuna kadar birçok aşamadan oluşturur. Projenizin başarıya ulaşması için lojistik, depolama, stok yönetimi ve tanıtım gibi hususlara da dikkat etmeniz gerekir. Peki e-ticarete nasıl başlanır? Yazımızın devamında bu soruya oldukça detaylı cevaplar bulacaksınız.

E-ticaret Nedir?

Online mecralar üzerinden yapılan satış faaliyetleri, e-ticaret olarak tanımlanır. Söz konusu satış aktivitesinde siparişler çevrimiçi olarak verilir. Aşağıdaki platformlardan yapılan satışlar bu kapsamda yer alır.

  • Web siteleri
  • Cep telefonu/tablet veya bilgisayar uygulaması
  • Sosyal medya kanalları
  • Pazar yeri platformları

E-ticaret, temel olarak ürün satışı ve lojistik süreçlerinden oluşur. Tüketici, ürünü sipariş ettiğinde lojistik aşaması başlar. Tüketici ürünü alıp kullanmaya başladığında, herhangi bir iade talebi olmadığı takdirde satış süreci sona erer. Müşteri desteği de söz konusu sürecin bir parçasıdır. E-ticaret, kurulan alışveriş ilişkisinin taraflarının unvanlarına ve faaliyet gösterilen platforma göre değişiklik gösterir. Örneğin; işletmeler arası satışlar B2B, doğrudan son tüketiciyi hedefleyen faaliyetler B2C olarak adlandırılır.

E-ticaretin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Düşük maliyetli olması, e-ticarete başlamanın faydaları arasındadır. Online satışlarda fiziki mağaza açma zorunluluğu yoktur. Bu sayede personel maaşları ya da kira gibi yüksek masraf kalemlerini düşünmeden satış yapmak mümkün olur. E-ticaret operasyonlarını yalnızca üretim, tedarik ve lojistik maliyetleriyle yürütebilirsiniz.

E-ticarete başlamak, markanıza geniş kitlelere hitap etme olanağı sunar. Online satışlarda fiziksel sınırlar söz konusu değildir. İyi bir lojistik anlaşması yaparak ürünlerinizi ülke dışına dâhi satabilir ve geniş bir müşteri grubuna ulaşabilirsiniz.

E-ticaret, ürünlerinizin görünürlüğünü artırmanızı sağlar. Etkili bir SEO çalışması yaparak hedef kitlenizin ürünlerinizi ve markanızı keşfetmesini sağlayabilirsiniz. Kaliteli görsel ve içerikler oluşturarak tüketicilerin satın alma davranışlarını markanız lehine etkileyebilirsiniz.

E-ticarete Başlamadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?

E-ticaret, çok katmanlı bir süreçtir. Söz konusu sürecin sorunsuz şekilde yürümesi de detaylı bir plana bağlıdır. İş fikri bulmak, e-ticarete başlamadan önce atılması gereken ilk adımdır. Projenizi oluşturduğunuz fikir üzerine inşa ederek başarılı bir başlangıç yapabilirsiniz. Faaliyet göstermek istediğiniz sektörü ve ürünleri belirlerken iyi bir araştırma yapmanız da bu açıdan önemlidir. Zira piyasa ve tüketici ihtiyaçlarına hitap eden bir fikir bulduğunuzda yüksek kâr marjı elde etme şansınız yükselir.

Tüketicilerin markanızdan ve ürünlerinizden haberdar olması tanıtım faaliyetleri aracılığıyla gerçekleşir.Projenizi hayata geçirmeden önce pazarlama ve reklam aktiviteleri için plan yapmanız sonraki dönemler için elinizi ciddi anlamda rahatlatır. Dijital ve fiziksel ortamlarda yayınlayacağınız reklamlar için gereken bütçeleri hesaplayarak anlaşmaları önceden yapmanız bu noktada kilit rol oynar.

E-ticarete Başlamak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Online satışlar vergi mükellefiyeti gerektirir. Dolayısıyla bir şirketinizin olması e-ticarete başlama şartları arasında ilk sırada yer alır. Hâlihazırda bir şirketiniz yoksa şahıs firması kurarak bu sektöre ilk adımınızı atabilirsiniz. Bu şirket türü, kuruluş sürecinin yüksek bütçe gerektirmemesi ve hızlı tamamlanması itibarıyla başlangıç seviyesi için ideal bir tercih olarak öne çıkar. Şirket açılışı için ayırmanız gereken bir bütçe de mevcuttur ve bu meblaj, e-ticarete başlama maliyetinin bir kalimini oluşturur.

Satış operasyonlarınızı yürütebileceğiniz mecrayı faaliyete geçirmek, e-ticarete başlamak için gerekenler listesinde önemli bir yere sahiptir. Firmanıza ait bir web sitesi oluşturmanın yanı sıra pazar yeri platformlarında mağaza açabilirsiniz. Söz konusu mecraların tasarımı ve fonksiyonları satışlarınızın başarısı açısından büyük öneme sahiptir. Tüketici ihtiyaçlarına hitap eden, fonksiyonel bir site açarak kısa sürede yüksek satış rakamlarına ulaşabilirsiniz.

E-ticarete Başlarken Hangi Adımlar İzlenmelidir?

E-ticaret, kâğıt üzerinde kolay uygulanabilir bir iş modeli gibi gözükse de özünde oldukça kompleks bir yapıdır. Bu nedenle bu alanda faaliyet göstermeye başlamadan önce özenli ve detaylı program oluşturulması gerekir. E-ticarete başlama aşamalarını içeren bir plan yapmak, hedeflerinize ulaşmanız konusunda işinizi ciddi anlamda kolaylaştırır.